Arbeidsrecht LL.M.

(Specialisatie van Rechtsgeleerdheid)

In deze opleiding komen naast het arbeidsrecht, ook het socialezekerheidsrecht en het internationaal en Europees recht aan bod. Arbeidsrecht is een spannend vakgebied: het is niet alleen van groot praktisch belang in bijna ieders leven, tegelijkertijd spelen er ook fundamentele rechtsvragen.

In deze master komen vragen aan bod die raken aan de grenzen van contractsvrijheid en de doorwerking van grondrechten en Europees recht in werkgever-/werknemer-relaties. Denk aan: Moet personeel salaris inleveren om een noodlijdend bedrijf te redden? Zorgt het vrij verkeer van werknemers voor ontduiking van nationale beschermende regels? Kan een vakbond ook werknemers die geen lid zijn binden aan cao-arbeidsvoorwaarden? Kan wangedrag in privé-tijd tot ontslag leiden? Mogen politieagenten en buschauffeurs staken?

Waarom kiezen voor Arbeidsrecht in Leiden?

  • Met deze interessante en gedegen studie ontwikkel je je tot een breed georiënteerde jurist;

  • Het kleine gemotiveerde docententeam, dat ook veel ervaring heeft in de arbeidsrecht praktijk als rechter of advocaat, brengt je de kneepjes van het vak bij;

  • Je zult merken dat je goede kansen hebt op de arbeidsmarkt.

Carrièremogelijkheden

Tijdens de master Arbeidsrecht leer je stelselmatig denken en het grotere geheel te overzien. Dit komt uitstekend van pas op de arbeidsmarkt. Onze afgestudeerden komen o.a. terecht in de:

  • Advocatuur;
  • Rechtshulpverlening (bijv. rechtsbijstandsverzekeringen); Vakbonden en werkgeversorganisaties; (Arbeids) juridische afdelingen bedrijven 
    en overheden; Rechterlijke macht.

Barend Barentsen
Hoogleraar Sociaal Recht

In deze master gaan we de diepte in met deze vakken waar studenten moeten leren onderzoeken binnen het sociale recht. We zijn op zoek naar studenten die belangstelling hebben voor het recht van werknemers maar alsnog systematisch kunnen redeneren met een koel hoofd.

Vakkenoverzicht 

Semester I 

ILS Europees arbeidsrecht  (5 EC)

Arbeidsovereenkomstenrecht (5 EC)

Ontslagrecht (5 EC)

Practicum arbeidsrecht (10 EC)

Gebonden keuzevak:
- Pensioenrecht of
- Sociale zekerheidsrecht (Totaal 5 EC)

Semester II 

Collectief Arbeidsrecht (5 EC)

Privatissimum: Arbeidsrecht  (10 EC)

Gebonden keuzevak:
- Maatschappelijk verantwoord ondernemen of
- Geschilbeslechting  (Totaal 5 EC)

Masterscriptie Arbeidsrecht (10 EC)

Titel: 

Master of Laws 

Taal: 

  Nederlands 

Stad: 

Leiden 

CROHO: 

60084 

Duur: 

1 jaar 

Onderwijsvorm: 

Voltijd/deeltijd 

Start: 

september/februari