Notarieel Recht LL.M.

Een notaris vervult een belangrijke conflictvoorkomende rol en biedt zekerheid. Voor een goed advies moet een notaris kennis hebben van een groot aantal rechtsgebieden binnen zowel het civiele als het fiscale recht. Deze master legt daarvoor een solide basis. Daarmee is Notarieel recht een afwisselende en veelzijdige studie, waarbij je je kunt toeleggen op de familierechtpraktijk, ondernemingsrecht en het onroerend goedrecht.

In deze master besteden we veel aandacht aan de beginselen van het vermogensrecht en de betekenis hiervan voor de toepassing van het civiele en fiscale recht in de notariële praktijk. Daarnaast krijg je in de master ook de notariële belastingen gedoceerd: inkomsten- en vennootschapsbelasting, successie- en schenkingsbelasting en overdrachts- en omzetbelasting.

Waarom kiezen voor Notarieel recht in Leiden?

  • In deze master richt je je op actuele ontwikkelingen, zoals de invloed van nieuwe transnationale wetgeving en de digitalisering van onze samenleving;
  • In onze vakken is de invloed zichtbaar van het civielrechtelijk onderzoeksprogramma waar de afdeling Notarieel Recht bij betrokken is, te weten Coherent Privaatrecht;
  • Deze kleinschalige, persoonlijke master biedt inzicht in Nederlandse, Europese en internationale ontwikkelingen, ook op fiscaal gebied.

Carrièremogelijkheden

De meeste studenten Notarieel recht vinden snel na afronding van hun masterprogramma een passende functie. Denk hierbij aan:

  • kandidaat-notaris;
  • adviseur bij de overheid (landelijk of lokaal);
  • adviesfunctie in de vastgoedsector;
  • beleidsfuncties bij banken of verzekeraars;
  • advocatuur.

Pim Huijgen
Hoogleraar

In deze studie wordt de samenhang tussen het civiele en fiscale recht duidelijk. Niet alleen dynamisch en boeiend, maar het biedt ook goede carrièrekansen.

Vakkenoverzicht 

Semester I 

Privatissimum Notarieel Recht (5 EC)

Notariële Wetgeving (5 EC)

Inkomsten- en vennoot-
schapsbelasting 
(10 EC)

Successiewet en estate planning
(10 EC )

Semester II 

Overdrachtsbelasting en omzetbelasting (10 EC)

Bijzonder bestuursrecht voor Notariëlen (5 EC)

Internationaal privaatrecht voor Notariëlen (5 EC)

Scriptie (10 EC)

Extracurriculaire optie: Notariële studentstage
(5 EC)

Titel: 

Master of Laws 

Taal: 

  Nederlands 

Stad: 

Leiden 

CROHO: 

66828 

Duur: 

1 jaar 

Onderwijsvorm: 

Voltijd/deeltijd

Start: 

september/februari