Wat heeft de faculteit jou te bieden?

Je wilt natuurlijk weten wat je kan verwachten als je bij ons komt studeren. Het soort onderwijs en studiebegeleiding zijn uiteraard belangrijk maar ook de studieplekken, extra uitdagingen die je tijdens je studie kunt doen en natuurlijk het sociale aspect.

Bibliotheek

De bibliotheek van het Kamerlingh Onnes Gebouw is een hele fijne plek om te kunnen studeren. Het biedt maar liefst 259 studieplekken zonder computer en 136 computerwerkplekken. Daarnaast kun je in onze bibliotheek een grote collectie aan juridische bronnen raadplegen.

Juridisch café (het Juca)

Zin in een kop koffie of thee tijdens het studeren? Dan zit je goed in het JuCa, oftewel ons Juridisch Café. Ook kun je hier gezellig met studiegenoten zitten om bijvoorbeeld aan een groepsopdracht te werken.

Studieverenigingen

Het leuke en ook bijzondere aan de Leidse rechtenfaculteit is dat er zoveel verschillende studieverenigingen zijn. Voor bijna elk rechtsgebied is er wel een aparte vereniging. De studievereniging verzorgt verdiepende activiteiten, waaronder congressen, studiereizen en kantoorbezoeken. Ook organiseren zij lezingen en (internationale) excursies en leveren zij lesboeken en oefententamens. Daarnaast is er natuurlijk ruimte voor gezelligheid en kan je deelnemen aan borrels, gala's en andere feesten.  

Onderwijsvormen

Tijdens je master krijg je te maken met verschillende onderwijsvormen van verschillende gedreven docenten. Uniek aan de Leidse masters zijn de onderwijsvormen privatissimum en practicum. Tijdens deze intensieve vakken train je vaardigheden die je als jurist nodig hebt zoals het schrijven van stukken, houden van referaten en debatteren. Doordat het onderwijs plaatsvindt in kleine groepen is er veel ruimte voor persoonlijke feedback. Dit zijn dus heel leerzame vakken die jou goed voorbereiden op een carrière als jurist.

Moot Court

De faculteit heeft een eigen nagebootste rechtszaal/Moot Court waarmee onze studenten de mogelijkheid krijgen om in een professionele en realistische omgeving te leren pleiten. In deze zaal leer je de standpunten van cliënten behartigen en probeer je de rechter te overtuigen. Naast het vak Moot Court kan je deelnemen aan verschillende Moot Court competities zoals:

 • International Air Law Moot Court
 • Telders International Law Moot Court
 • International Criminal Court Moot Court Competition
 • Children's Rights Moot Court

Onze studenten nemen met veel enthousiasme deel aan deze wedstrijden. 

Deeltijd

Er bestaat geen expliciet deeltijdtraject voor de masters aan deze faculteit, in de zin dat er bijvoorbeeld speciaal avondonderwijs wordt aangeboden. Je volgt hetzelfde onderwijs als de voltijd studenten maar je studeert alleen in een minder snel tempo waardoor je studiedruk verlicht wordt en je ook andere dingen zou kunnen doen tijdens je master, zoals parttime werken. Zo kun je er zelf,  of in samenspraak met een studieadviseur, voor kiezen om bijvoorbeeld tijdens een semester geen 30 ECTS, maar bijvoorbeeld 15 of 20 ECTS te behalen.

Studiebegeleiding

Studieadviseurs

De studieadviseur of studiecoördinator van jouw opleiding is de expert op het gebied van je studie. Bij hem/haar kun je terecht als je hulp of advies nodig hebt bij je studie, of het nu gaat om persoonlijke studieproblemen of meer praktische zaken zoals:

 • Studieplanning
 • Roosters
 • Keuzeruimte
 • Vrijstelling aanvragen
 • Stage lopen

Mentornetwerk

De Universiteit Leiden bereidt studenten en jonge alumni graag goed voor op de arbeidsmarkt. Hiervoor zetten wij de kennis en ervaring van Leidse alumni in.

Ons Mentornetwerk beschikt over meer dan 100.000 alumni met verschillende studieachtergronden, werkzaam op talloze verschillende plekken en in diverse functies. Wanneer je vragen hebt over je masterkeuze, stage, je eerste baan, solliciteren voor een baan, werkbezoeken of een specifiek bedrijf of branche, kan je op deze manier eenvoudig in contact komen met alumni die je graag willen helpen.

Meer informatie

Career Services

De Career Services van de Universiteit Leiden adviseren studenten en recent afgestudeerden bij de overstap van studie naar eerste baan en bieden begeleiding bij studiekeuze- en loopbaanvragen in de bachelor en master.

Je kan contact opnemen met de Career Service van de faculteit (loopbaanadviseur@law.leidenuniv.nl) voor onder andere:

 • studie(her)keuzeadvies
 • loopbaanadvies
 • stageadvies
 • masterkeuze en loopbaanmogelijkheden
 • loopbaantests
 • informatie over loopbaanoriëntatie en solliciteren
 • workshops
 • cv en sollicitatiebrief check
 • voorlichtingsbijeenkomsten

Het Zweetkamertje

Na de uitreiking van je bul, mag ook jij je handtekening vereeuwigen in het beroemde Zweetkamertje. Dit is inmiddels een lange traditie en hier schreven vele duizenden afstudeerders hun naam of handtekening. Dat waren onder andere de koninginnen Beatrix en Juliana, koning Willem-Alexander en de bekende verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema. Ook de Leidse eredoctoren zoals sir Winston Churchill en Nelson Mandela lieten hier hun naam achter.

Extra uitdaging

Stage

Tijdens veel masterprogramma's kun je stage lopen of deelnemen aan een onderzoeksproject. Soms is het een vast onderdeel van het curriculum. Bekijk wat de mogelijkheden zijn.

Pre-PhD programma

Lijkt het jou interessant om in de wereld van de wetenschap te duiken?Of heb je interesse in een promotieplaats? Dit programma bereidt je goed voor op een positie als promovenda/-us. Binnen het Pre-PhD Programma werken masterstudenten en net afgestudeerden aan de voorbereiding van een onderzoeksvoorstel onder begeleiding van de academisch coördinator en een wetenschappelijke begeleider. Het programma duurt maximaal 1,5 jaar en valt in twee fasen uiteen. Het programma start elk jaar in januari.

Meer informatie

Leiden Leadership Programme (LLP)

Gemotiveerde masterstudenten aan de Universiteit Leiden die hun leiderschapskwaliteiten willen ontwikkelen zijn aan het juiste adres bij het Leiden Leadership Programme (LLP). Het programma is gericht op Nederlandstalige studenten. Het is een eenjarig programma van 20 ECTS dat je naast je reguliere master doet. Tijdens dit programma ervaar je de complexiteit van leiderschap in de praktijk en ontdek en ontwikkel je je eigen leiderschapskwaliteiten.

Leiden Leadership Programme